Mediaanilelu

Kuva


Lasten lelut ja vaatteet ovat entistä sukupuolittuneempia. Tutkimukset maailmalta ja Suomesta osoittavat, että aikuiset ohjaavat lapsia tiedostamattaankin heidän sukupuolelleen sopivaksi koettujen leikkien ja lelujen pariin. Lastenoikeusjärjestö Plan International keskittyy erityisesti tyttöjen tasa-arvon parantamiseen. Siksi joulun lähestyessä, ja aikuisten miettiessä lapsille sopivia lahjaideoita, Plan halusi herätellä meitä huomaamaan sukupuolittuneet streotypiamme tytöille sopivista leluista.


50546912_503454966727193_7789911158328131584_n.jpg
 

Vaaleanpunainen ja kimaltava tytölle, sininen ja kovapintainen pojalle. Värien sukupuolittuneisuus leluissa on vahva: jos autolelu on tarkoitettu tytölle, sen väri on pinkki. Sama värikoodaus helposti ohjaa valintojamme hyllyillä, kuten myös lelun funktio: onko se tarkoitettu hoivattavaksi vai pelattavaksi? Leluilla on suuri merkitys lasten kehitykselle. Perinteiset tyttöjen lelut, kuten nuket ja kodinhoitoon liittyvät, kehittävät empatiakykyä ja sosiaalisia taitoja. Perinteiset poikien lelut, kuten toiminnalliset autolelut ja pelit, kehittävät avaruudellista hahmotuskykyä.

Jos lapsi leikkii vain yhdenlaisilla leluilla, hän ei pääse kehittämään kaikkia taitojaan.

86 % suomalaisista voisi ajatella ostavansa tytölle leluauton, mutta vain kuusi prosenttia on tehnyt näin viimeisen vuoden aikana. Moni meistä pyrkii välttämään stereotyyppistä kasvatusta, mutta omia ennakkoluulojaan ja piileviä asenteita on hankala nähdä.

 
Screen Shot 2019-01-25 at 10.50.54.png

LUOVA RATKAISU

 

Meidän on helpompi käsitellä tietoa, kun se on visualisoitu. Maailmalla on jo nähty leluja, jotka ovat lähtöisin lapsista – heidän unistaan tai piirroksistaan. Mutta millaisia lelut olisivat, jos ne koostuisivat aikuisten ennakkoasenteista? Jos kaikki ajatuksemme ja oletuksemme tytölle tai pojalle sopivasta lelusta löytyisivät yhdestä lelusta, miltä se näyttäisi?

HALUSIMME VISUALISOIDA SUKUPUOLITTUNEET STEREOTYPIAT LAPSILLE SOPIVISTA LELUISTA. KITEYTIMME NE ENNAKKOLUULOT PALJASTAVAAN MEDIAANILELUUN.

 
googlehaku.gif
 

Ensimmäiseksi meidän piti selvittää, millaisia lahjoja suomalaiset ovat viimeisen vuoden aikana ostaneet ja suositelleet ostettavaksi lapsille. Mitä värejä ja materiaaleja leluista löytyy? Mitä tyyppiesimerkkejä? Googlen kuvahaun ja Meltwaterilla sosiaalista mediaa tutkimalla avulla saimme selville yli 1200 lahjaideaa, jotka kategorisoimme.

 
mediaanilelu-varit-3.jpg

Värianalyysi

Analysoimalla kuvahaun tulokset löysimme mediaanilelujen värit.

 
luonnokset.png

Ensimmäiset luonnokset: vasemmalla lokakuussa 2018, värianalyysin jälkeen. Oikealla marraskuussa 2018, kuvahaun analysoinnin ja lelutyyppien kategorisoinnin jälkeen. Digitaalisen aineiston tutkimisen lisäksi teetimme kyselytutkimuksen 500 suomalaisella, kartoittaaksemme suomalaisten toteutuneita lahjaostoksia sekä asenteita.

 

T U O T A N T O

 

Etsimme käsiimme tutkimuksissa nousseiden lelujen tyyppiesimerkkejä. Näistä leluista ja tutkimustulosten ohjaamana rakensimme tyttöjen ja poikien mediaanilelut: askartelemalla, kuvaamalla ja kuvanmuokkauksella.

L O P P U T U L O S

 
L&R---Hasan---PLAN---Tyttöjen-Lelu---FIN-Prosentit-pinkie.jpg
 

Tytöille annetaan mieluiten lahjaksi hellyttäviä eläin- ja nukkehahmoja. Tyttöjen mediaanilelusta suurin osa on nukkea sekä pehmopupua ja -nallea. Lisäksi joukosta löytyy satukirjoja, askartelutarvikkeita, korusetti, keittiövälineitä ja prinsessa-teemainen naamiaisasu. Tytöille suosituin väri lahjoissa oli pinkki.

 
On tärkeää huomata, että erot ovat vieläkin olemassa. Esimerkiksi pojille ostetaan huomattavasti enemmän fakta-aiheisia kirjoja ja tytöille satukirjoja. Poikien saamista kirjoista noin puolet olivat fakta-aiheisia, kun vastaava luku tytöillä oli noin kolmannes.
— Mari Luosujärvi, Plan International Suomen asiantuntija
 
L&R---Hasan---PLAN---Poikien-Lelu---FIN-Prosentit-dino.jpg
 

Lähes puolet poikien lelusta on autolelua. Toiminnalliset rakennuslelut, liikkuvat ja pelattavat lahjat korostuvat. Myös pojat saavat lahjaksi satukirjoja, mutta lisäksi hieman tyttöjä enemmän fakta-aiheisia kirjoja. Poikien lahjapaketit ovat kovia. Kun poika saa lahjaksi eläinaiheisen lelun, se on useimmiten dinosaurus.

 
Mielenkiintoista on, että miehistä 80 % voisi ajatella ostavansa tytölle auton, samalla kun 85 % ei voisi kuvitella ostavansa pojalle prinsessa-asua. Vaikuttaisi siis siltä, että miesten on helpompi ostaa tytöille stereotypioita rikkova lahja kuin pojille.
— Mari Luosujärvi, Plan International Suomen asiantuntija
 
 

TULOKSET

Mediaanilelu kiinnosti kansallisia isoja medioita. Mediaanilelut näkyivät muun muassa Helsingin Sanomissa, Iltasanomissa, Iltalehdessä, Talouselämässä, Satakunnan kansassa sekä Mainonta&Markkinointi-lehdessä. Sosiaalisessa mediassa keskustelua käytiin muun muassa Facebookissa, blogeissa, Helsingin Sanomien mielipidepalstalla ja Instagramissa.

 

KATTAVUUS parhaimmillaan yhdellä mediaosumalla 1 070 000.

 
L&R---Hasan---PLAN---Tyttöjen-Lelu---FIN-Prosentit-Hires---hero.jpg